Appeltaart

https://travelandfoodblog.nl/dudokappeltaart/

Bodem

  • 300 gram bloem (mag ietsje minder)
  • 200 gram roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • Mespunt zout

Vulling

  • 1,5 kilo jonagold appels > 4 grote elstar appelen
  • 360 gram appelcompote (1 klein potje) > 2Xgoudrenet+1X Elstar+speculaas kruiden
  • 1 kopje rozijnen
  • 1 eetlepel rietsuiker > kaneel

Kruimeldeeg

  • 100 gram bloem
  • 50 gram roomboter
  • 40 gram bruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker (optioneel)

Bodem

  • Voeg alle ingrediënten voor de bodem samen, kneed het deeg en laat het een half uur koel in vershoudfolie rusten.
  • Bestuif een werkblad met een beetje bloem. Snij de deegbal doormidden en rol 1 helft uit met een deegroller tot ± een halve centimeter. Verdeel het deeg over de bodem en druk het goed aan. Zorg voor een opstaande rand ter hoogte van de bakvorm.
    Bekleed de bodem van een springvorm van 26 cm met bakpaper en snij met deze springvorm een cirkel uit de deeglap. Leg de lap deeg op de bodem van de springvorm. Gebruik de rest van het deeg voor de zijkant. Rol de andere helft deeg ook uit met de deegroller en gebruik dit voor de zijkant.

Appelvulling

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil 1,5 kilo jonagold appels en snij deze in grove stukjes. Verhit een hapjespan of een wok en bak hier de appelpartjes 5 minuten in. (Hierdoor worden de appels iets zachter en het vocht gaat eruit waardoor de bodem lekkerder blijft). Voeg 1 eetlepel kaneel, 1 eetlepel rietsuiker, 1 kopje rozijnen, 1 kopje walnoten en het potje appelcompote toe. Verwarm en roer dit door en giet dan de inhoud in de springvorm. Druk het goed aan.

Kruimeldeeg

  • Kneed 100 gram bloem, 1 zakje vanillesuiker, 40 gram bruine basterdsuiker en 50 gram roomboter (op kamertemperatuur) met de hand snel tot een kruimelig deeg. Verdeel het gelijkmatig over de appeltaart.

Bakken

  • Boven en onderwarmte 200gr
  • Bak de taart op een rooster in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten gaar. Zorg dat de kruimels mooi gekleurd zijn.