Krentenbollen

Met dit krentenbollen recept maak je 16 krentenbollen. Wil je grotere krentenbollen maken? Verdeel het deeg dan in 12 gelijke porties in plaats van 16. Verleng de baktijd dan met 1-2 minuten.

Voor de vulling

  • 250 gr krenten, even laten wellen in water en daarna uitlekken tijdens kneden.

Voor het deeg

  • 500 gr patentbloem
  • 10 gr zout
  • 10 gr gedroogde gist
  • 30 gr witte basterdsuiker
  • 260 ml melk, lauwwarm
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • Speculaas / koek kruiden

Verder nodig

  • 1 ei, losgeklopt
  • 50 gr boter, gesmolten

werkwijze

  • Kneed alle ingrediënten voor het deeg – behalve de boter – tot een soepel brooddeeg. Kneed het minimaal 10 minuten door.
  • Voeg tegen het einde van de kneedtijd de boter toe en kneed die goed door het deeg.
  • Meng tot slot de krenten erdoor. Doe het deeg in een kom, dek de kom af met plasticfolie en laat het 30 minuten rijzen in de stoomoven (30 gr en stoom).
  • Paar keer deeg vouwen om het op spanning te brengen
  • Verdeel het deeg in 16 gelijke porties en bol deze op een licht bebloemd werkblad op. Beweeg daarvoor je handpalm langs het bolletje en druk het deeg daarbij onder het bolletje. Je voelt dat het deeg op spanning komt te staan.

Kijk hier voor meer uitleg over het opbollen van kleine broodjes.
Bekleed een of twee bakplaten met bakpapier en leg de deegbolletjes daar op.
Dek ze losjes af met omgedraaid bakblik en laat ze 1 uur rijzen.

  • Na een half uur:
    Verwarm de oven voor op 210 °C Hete lucht,  Stoomstand 2
  • Bestrijk de deegbolletjes met het losgeklopte ei en bak de krentenbollen in 12-14 minuten goudbruin.

Bestrijk de krentenbollen direct uit de oven met de gesmolten boter en laat ze afkoelen op een rooster.

Omrekenen

Voor het deeg       
       
patentbloem 500 300 800
zout 10 6 16
gedroogde gist 10 6 16
witte basterdsuiker 30 18 48
melk, lauwwarm 260 156 416
ei, op kamertemperatuur 1 0,6 1,6
boter, op kamertemperatuur 50 30 80
Speculaas / koek kruiden      
       
Verder nodig       
       
losgeklopt 1 0,6 1,6
boter, gesmolten 50 30 80